Trzymamy rękę na pulsie

Ważne! Sprawozdania Finansowe za rok 2020 – termin

Sprawozdania Finansowe za rok 2020 należy sporządzić w terminie  do 31 marca 2021! Ministerstwo Finansów nie przewiduje wydłużenia terminu!

Zgodnie z informacją zamieszczoną na stronie Ministerstwa Finansów – terminy sporządzenia i zatwierdzenia Sprawozdań Finansowych jednostek obowiązanych do prowadzenia ksiąg rachunkowych za rok 2020 pozostają bez zmian. Rozważane jest wydłużenie terminu dla jednostek non-profit, na ten moment bez konkretnej daty decyzji.

Księgowi – mobilizujcie siły i dopingujcie wszystkie osoby, od których informacje i dokumenty mają wpływ na pełne, poprawne i terminowe przygotowanie zamknięcia roku. Termin zamknięcia ksiąg rachunkowych roku obrotowego kończącego się 31 grudnia i sporządzenia e-Sprawozdania Finansowego wraz z pozyskaniem podpisów przez wszystkie osoby reprezentujące spółkę w KRS przypada już za nieco ponad trzy tygodnie: 31 marca 2021r.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami Ustawy o rachunkowości kierownik jednostki zapewnia sporządzenie rocznego sprawozdania finansowego nie później niż w ciągu 3 miesięcy od dnia bilansowego i przedstawia je właściwym organom do zatwierdzenia. Sprawozdanie finansowe podpisuje – podając zarazem datę podpisu – osoba, której powierzono prowadzenie ksiąg rachunkowych, i kierownik jednostki, a jeżeli jednostką kieruje organ wieloosobowy – wszyscy członkowie tego organu.

Jednocześnie warto przypomnieć, że w Sprawozdaniach Finansowych za rok 2020 powinny znaleźć się stosowne wzmianki o trwającej pandemii. W sekcji ryzyka należy opisać wpływ COVID na działalność Spółki w 2020, ze względu na to, że nie jest to już zdarzenie po dacie bilansu. Wskazane jest opisanie – niski, średni, wysoki wpływ na działalność (na przychody, wynik, płynność). Warto również opisać jakie środki pomocowe firma otrzymała, w jakich kwotach oraz gdzie je wykazała. Pisaliśmy o tym w jednym z naszych wcześniejszych artykułów:  Sprawozdanie finansowe a wsparcie uzyskane w związku z COVID-19

Zachęcamy również do kontaktu z doświadczonymi specjalistami, którzy pomogą w skonstruowaniu i ujęciu w Sprawozdaniach Finansowych odpowiednich informacji.

Autor:

Katarzyna Ochnicka

Dyrektor Zarządzający

Zapraszamy do kontaktu

Katarzyna Ochnicka
Dyrektor Zarządzający, Prezes Zarządu REWIT Outsourcing Sp. z o.o.

Ostatnie artykuły z bloga

Ponowne zatrudnienie pracownika na to samo stanowisko

Jak zatrudnić powracającego pracownika zgodnie z przepisami? Na jaki okres zawrzeć umowę? Czy ponownie robić badania? Jak prowadzić akta osobowe? Co z PPK?

Rozliczanie straty podatkowej a działania reorganizacyjne

Wprowadzając dodatkowe ograniczenia odnośnie możliwości rozliczenia strat podatkowych, ustawodawca uderzy w reorganizacje z uzasadnionych przyczyn gospodarczych.

Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych 2021

Zespół MOORE Rewit życzy Państwu pogody ducha, znalezienie czasu na zadumę i refleksję w tym nietypowym i szybkim świecie oraz przede wszystkim dużo zdrowia!